ادله وجوب تنصیب امام نزد شیعه :
وظایف نبی مکرم اسلام در دریافت والقاء وحی خلاصه نمی شد. بلکه ایشان امور زیررا نیز رهبری و اقامه می کردند :
1.تفسیر آیات قرآن و شرح مقاصد و کشف اسرار آن . کما قال الله تعالی : ((وانزلنا الیک الذکر لتبیّن للناس ما نزّل الیهم)) نحل 44
2.بیان احکام مسایل جدیدی که به وقوع می پیوست.
3.دفع شبهات وپاسخِ سوالاتِ مشکلِ شک اندازی که دشمنان اسلام از یهود و نصاری و ... ایجاد میکردند.
4.صیانت دین از تحریف وانحراف و مراقبت از اصول و فروع دینی که پیامبر(ص) به مردم آموخته بود . تا اینکه اقدام آنها در آن نلغزد. و.........
پس ازوفات پیامبر(ص) جای خالی ایشان در امور دینی ودنیوی ومعنوی ذکر شده ، واقعاً احساس می شد.حال اینجا مجالی بود که باید شارع مقدس کمبودات حادثه پس از وفات ایشان را جبران کند.
امت اسلام دراین فراغ محسوس با یکی ازاحتمالات زیر مواجه بود :
1.شارع مقدس هیچ اهتمامی به بستن این فراغات حاصله نورزیده باشد.
رد :این احتمال واقعا رد می شود چرا که با غرض بعثت انبیاء سازگاری ندارد .
2.امت اسلامی به حدی از نهایت شعور و درک و فهم مسایل مستحدثه بعد از پیامبر رسیده باشد که دیگر نیازی به راهنمایی های الهی توسط جانشینانش درزمین نباشد.
رد :این احتمال نیز رد می شود .چراکه تاریخ خلاف این قضیه را ثابت کرده است .
3.پیامبر اکرم(ص) پس از خود جانشینی را گمارده باشد که هر آنچه نیاز امت است ازپیامبربه ارث برده باشد .شخصیتیکه توان تحمل معارف اسلامی و الهی را دارا باشد وتلاش کند تا این جای خالی را پر کند و پاسخ گوی مسایل جدید الحصول باشد.
پس از بطلان دو احتمال اول چاره ای نیست ازقبول احتمال سوم . چرا که وجود فردی همانند پیامبر از لحاظ شاسیتگی ها و شناخت معارف دین و شریعت ، ضمانت تکامل جامعه اسلامی و گامی ضروری برای ارتقاء روحی معنوی جامعه است.
در واقع همان دلایلی که برای ضرورت بعثت انبیاء الهی وجود دارد،عیناً برای وجوب تنصیب امام نیزکفایت می کنند.
حال این سوال باقی است که خداوند حکیمی که انسان را در حیات مادی و دنیوی اش به مجهزترین اجهزه لازم ، مجهز فرموده چگونه ممکن است که چنین عنصر اساسی (خلافت) را مهمل گذارده و مسلمین را در سردرگمی رها کند ؟؟؟
امام علی (ع) می فرمایند : (( زمین از قیام کننده حجت الهی خالی نمی شود . یا به صورت ظاهر و مشهور و یا به صورت مخفی و مغمور . به خاطر اینکه حجت های الهی و بیّناتش باطل نشوند.))
پیوند به :
چرا امام ؟ (1)
متن عربی و ترجمه فارسی خطبه غدیر پیامبر (صوتی)